Niels Kuijers

COV Laudate (voorheen Het Nederlands Hervormd gemengd koor) staat sinds 1987 onder leiding van Niels Kuijers (1965).


Niels Kuijers studeerde koordirectie bij Barend Schuurman aan het Rotterdams Conservatorium. In 1992 studeerde hij af met een concert waarin hij onder andere Soir de neige van Poulenc en het Requiem van Fauré dirigeerde. Voor het Requiem maakte het Nederlands Hervormd gemengd koor, waar hij sinds het begin van zijn studie de leiding over heeft, deel uit van het examenkoor.

Na zijn afstuderen is Niels Kuijers dirigent geweest bij diverse koren. Vanaf de oprichting is hij de vaste dirigent van Vocaal Ensemble Tiramisu, waarmee hij voor zichzelf en voor de koorleden grensverleggende programma’s uitvoert. Hoogtepunten waren onder andere de Mis voor dubbelkoor van Martin, Ich bin der Welt abhanden gekommen van Mahler/bewerking Gottwald, de Vespers van Rachmaninov en de Mis van Stravinsky.

Niels is sinds 1995 dirigent van Vocaal Ensemble Cantate uit Gorinchem, dat in 2005 het 25-jarig jubileum vierde met een concert waarin onder andere Jesu, meine Freude van Bach en het Coronation Te Deum van Walton werden uitgevoerd.

In april 2004 is Niels begonnen aan de opleiding “Grondprincipes van het Lichtenberg Model”. Deze driejarige opleiding in Duitsland richt zich op klankgeoriënteerd zingen waarbij de waarneming van de eigen klank zorgt voor herordening van het lichaam. De innerlijke balans die hierdoor ontstaat, heeft tot gevolg dat het zingen meer als vanzelf ervaren wordt en dat de klank voller en tegelijkertijd verfijnder en boventoonrijker wordt. Sinds 2005 geeft Niels groepslessen stemvorming aan (koor)zangers volgens deze methode.De principes van het Lichtenberg model hebben daarnaast een belangrijke plek ingenomen in het werken met de koren, waarbij ze een homogene, rijke koorklank bevorderen.

Met enige regelmaat verzorgt Niels de instudering van koorpartijen van opera’s bij Muziektheater Hollands Diep in Dordrecht.

Naast het dirigentschap is Niels werkzaam als docent bij de Vereniging voor Huismuziek en bij de cursussen koordirectie van Het Kunstgebouw Zuid-Holland in samenwerking met Unisono.